Oorspronkelijk is de stichting DHI ontstaan vanuit de Duitse internationale ontwikkelingsorganisatie HOPE e.V., die in 1988 is opgericht door de in Duitsland wonende gepensioneerde Nederlandse legerarts Dr. J. van den Engh en zijn Duitse echtgenote Gundula.
Allebei zijn zij sinds 1983 zeer bekend met Oeganda en als het enigszins mogelijk is, gaan zij ieder jaar de locaties van HOPE zelf ter plekke bekijken.
Dr. Jack van den Engh
Jack is in 1928 geboren te Bandoeng, Indonesië. Zijn vader werkte in opdracht van de Nederlandse regering. Jack ging daar naar de lagere school en van daaruit studeerde hij verder aan de HBS. Gedurende de oorlogsjaren werd het voor hem een tijdlang onmogelijk om school verder te volgen. Na de oorlog heeft Jack alsnog de HBS afgerond en slaagde in 1950.
Nadat Indonesië onafhankelijk werd van Nederland keerde het gezin terug naar Nederland. In Nederland wilde Jack graag verder studeren, maar hij kwam niet in aanmerking voor een studiebeurs omdat hij ondertussen te oud hiervoor zou zijn. Er bleef hem niets anders over dan te gaan ‘stempelen’ (vroegere werkloosheidsuitkering). Al gauw kwam de dienstplicht om de hoek kijken. Dit leek voor hem een goede manier om van het ‘ stempelen’ af te komen. Jack melde zich als rekruut te Gorinchem. Binnen korte tijd werkte hij zichzelf op tot tweede luitenant der artillerie.
Lees meer over Dr. Jack van den Engh …
Gundula van den Engh
Gundula werd in 1944 geboren in Oost Pruisen, nl. in Kaliningrad. Aan het einde van de tweede wereldoorlog vluchtte ze met haar ouders op de leeftijd van 1 jaar naar Nord Rhein Westfalen (Dortmund/Hagen) alwaar ze verder opgroeide. Na de benodigde schoolopleidingen ronde zij een studie voor verpleegkundige af. Tussentijds trouwde ze en kreeg een dochter. Uiteindelijk scheidde ze van haar eerste echtgenoot en ging drie jaar later een managementopleiding volgen. Door deze opleiding ging Gundula het vak van verpleegkundige vanaf de andere zijde bekijken en pakte een baan als lerares verpleegkunde op. Ze heeft ondermeer gewerkt als verpleegkundige in een vluchtelingenkamp in Somalië. Vanuit hier maakte ze de overstap naar een vluchtelingenkamp in Oeganda en heeft ze nog een tweetal jaren in een ziekenhuis in Zaïre gewerkt alvorens ze weer terugkeerde naar Duitsland.